Abdal Musa Törenleri (2003

Abdal Musa Törenleri

(2003)

AYHAN AYDIN

20-21 Haziran 2003

Birçok kez ziyaret ettiğimiz Abdal Musa’yı bu sene de, 20 Haziran 2003’de başlayan Anma Etkinliklerinde,  dualarımızla, semahlarımızla, deyişlerimizle, bir de bu seneye özgü olmak üzere Kaygusuz Abdal oyunuyla anıyoruz.

CEM Vakfı Genel Merkezi’nden hareket eden otobüste bu sene, CEM Vakfı’nın genç çalışanları Mehmet Kaygusuz ve Doruk Kaya da var.

Aynı zamanda bu yola gönül vermiş, turab ve bilgili bir insan Lütfi Arga da bizimle birlikte bu gezinin daha da zengin geçmesini sağlıyor. Neredeyse gönüllü bir yardımseverlilikle bazı çekimlerde ve insanlara ulaşmada bize önemli yardımları dokunuyor.

Bu seneki etkinliği de yine yurdun dört bir tarafından yüzlerce insan gelmişti. Ayrıca dedeler, babalar, Alevi/Bektaşi kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de burada bir araya geldiler. Yine sazlar, yine semahlar, yine coşku, yine aşk ve manevi lezzet vardı bu seneki törenlerde de.

Bu sene bilim adamı Doç. Dr. Hüseyin Bal, Cem Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Araştırmacı Yaşar Tükek ve Kamil Ateşoğulları’nın katıldıkları Alevilik’le ilgili panel Kültür Bakanlığı tarafından yapılan kültür merkezinde geniş bir dinleyici topluluğu tarafından izlendi.

Özellikle Doç. Dr. Hüseyin Bal’ın bilimsel konuşmaları, görüş ve düşünceleri etkinliğe gelenleri memnun etti.

Bu seneki etkinliklerde en önemli farklılık ise İstanbul’da, Taksim Sahnesi’nde gösterildiğinde büyük yankılar uyandıran ve çok beğenilen Kaygusuz Abdal Oyunu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle tüm oyuncu kadrosuyla ilk kez bir köyde sergilenmesi olayıydı.

Bu sanatın toplumla buluşmasına en güzel örneklerden birisiydi.

Abdal Musa’nın yolundan gidip onun görüş ve düşüncelerinin yayılmasına katkıda bulunmuş Kaygusuz Abdal, tarihi kimliğiyle ve onu canlandıran baş oyuncunun maharetiyle yeniden gözler önünde canlanıyor, kendi içinden çıktığı toplumuyla buluşuyordu.

Etkinliklerde siyasilerin konuşmaları, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun birlik mesajları veren açıklamaları yanında her zaman olduğu gibi CEM Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın Aleviliğin gerçeğini ve Alevilerin isteklerini açıkladığı konuşması ile CEM Vakfı yönetim kurulu üyesi işadamı Bayram Kaya’nın halktan birisi olarak halkın diline tercüman olan konuşması büyük alkış aldı.

Bu arada ben kişisel olarak dedeler ve araştırmacılarla sohbetler ediyorum her zaman olduğu gibi.

Muharrem Ercan, Ali Aksüt, Hamza Aksüt, Cafer Düzgünoğlu’yla bir araya gelip söyleşiyoruz.

Coşkun şiir okumalarıyla dikkat çeken Aşık Çelebi de isteğimi kırmayarak kendine özgü sesi ve tavırlarıyla şiir okumaktan ziyade bir ibadet havasında gönlündeki zenginliği dışarı taşırıyor.

Bunların dışında geçen sene yaptığımız İnanç Önderleri Araştırma Gezimiz esnasında söyleşi yapamadığım inanç önderleriyle de burada karşılaşıp söyleşiyorum.

21 Haziran’da Korkuteli Büyükköy’den İsmail Kolağası Baba ve Burdur Yeşilova’dan Halil Yılmaz Baba’yla görüşüyorum.

Bu arada Yozgat yöresinin inançsal yapısını Ankara’da yaşatan değerli dostların bir birlik cemi yapacaklarını duyunca onlardan ayrılmıyorum. Murtaza Akbaş, yaygın ismiyle Nidai Dede ve onunla birlekte olan dede ve zakirlerle birlikte Budala Sultan Türbesi’nin yanında yapılan ceme ve cem sonunda dönülen semaha tüm canlar katılıyorlar.

Böylece yurdumuzun birçok yerinde olduğu gibi Yozgat yöresinde de bu inanç ve kültürün nasıl yaşatılmış olduğunu görmüş oluyoruz.

Bu sene yapılan etkinliklerin Sültan Süceattin Veli’de yapılan etkinliklere denk gelmesi nedeniyle içimdeki aşkın verdiği heyecanla acaba bir sonraki törene nasıl ulaşırım düşüncesi bir yandan beni kamçılıyor.

Daha sonra konuşa konuşa bir formül buluyorum.

Meğerse Ankara’dan gelen Hüseyin Gazi Vakfı’nın ekibi Cumartesi gecesi hareket edip, Ankara’ya erken varmak istiyorlarmış. Ben de bunu fırsat bularak Mehmet Kaygusuz ve yola içten bağlı Lütfi Arga’yla otobüse birlikte sıkışarak kendimize arada derede bir yer bulup aynı ekiple gece Eskişehir’e doğru hareket ediyoruz.

Sabah erkenden Seyit Battal Gazi Dergahı’na varıyoruz.

Yine ziyaretler, yine dualar... Bu ulu dergahı ve türbeyi tekrar bu sefer Ankara’lı dostlarla ziyaret etmiş oluyorum.

Dostların burada kalıp kurban kesme niyetinden dolayı törene yetişebilmek için biz acele ediyoruz ve bir minibüsle Sultan Süceattin Veli Törenleri’ne yetişiyoruz.

EKİN İDİK OLDUK HARMAN, AYHAN AYDIN, (ALEVİLİK BEKTAŞİLİKLE İLGİLİ HABERLER, ETKİNLİKLER, SÖYLEŞİLER, YORUMLAR, FOTOĞRAFLAR – 1992 - 2004), 2005, İstanbul, KAHRAMAN OFSET, (SAYFA: 128-129)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile