HACI BEKTAŞ TÜKENMEZ SEVDA YURDU

HACI BEKTAŞ TÜKENMEZ SEVDA YURDU…

Ayhan Aydın

53. Ulusal, 27. Uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri; 15-17 Ağustos 2016 tarihleri arasında Hacı Bektaş’ta gerçekleştirildi.

Şahkulu Sultan Dergâhı ekibiyle; 14 Ağustos Pazar günü akşam İstanbul’dan yola çıktık. İlk gün ziyaretlerimizle, sohbetlerle, söyleşilerle, Hacı Bektaş’ın havasını soluduk.

Resmi törenler; 16 Ağustos Salı günü Hacı Bektaş İlçesi’nin Çilehane Mevki’nde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Salonu’nda yapıldı. Resmi Açılışa; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Vali İlhami Akbaş, eski bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, Alevi Bektaşi kurum ve kuruluş başkan ve temsilcileri, yazarlar, gazeteciler, inanç önderleri olan dedeler, babalar, dervişler, halk ozanları ile bu yılki “Hacı Bektaş Barış Ödülü” sahibi Alev Coşkun katıldı.

Yurt dışından ise Arnavutluk Tiran merkezli Dünya Bektaşiler Birliği Başkanı Edmond Brahimaj (Baba Mondi) de törenlerde hazır bulundu.

Resmi Açılış Töreni’nde; Alevi Bektaşi kurumları adına, Alevilerin 12 maddede özetlenen istekleri AVF (Alevi Vakıflar Federasyonu) Başkanı Remzi Akbulut, Kartal Cemevi Başkanı ve AVF II. Başkanı İsmail Saçlı ve bildiri metnini okuyan ADF (Alevi Dernekler Federasyonu) Başkanı Rıza Eroğlu’nun da hazır bulunmasıyla okundu, haklı istekler tüm Türkiye’ye duyuruldu.

Hacı Bektaş Belediyesi ve Alevi Kurumlarının birlikte organize ettikleri etkinliklerde; Alevilik Bektaşilik konusunda paneller, söyleşiler, ozanların katıldıkları dinletiler de yapıldı. Özellikle İstanbul’dan gelen Alevi Bektaşi dergâh, cemevi, dernek vakıf dedelerinin de katıldıkları cemlere yüzlerce insan katıldı.

Bir kez daha yurdun dört bir tarafından gelen Aleviler-Bektaşiler ve bu inanç ve kültür dünyasına ilgi duyan, muhabbet duyan binlerce can bir araya gelme şansına ulaştılar.

Ziyaretim ve Söyleşilerim…

Şahkulu Sultan Dergâhı’ndan Dergâh ekibiyle birlikte yola çıktığımız canlarımızla geldiğim, başta Erdal Ahi Dedemiz olmak üzere dedelerimizle birlikte yoğun üç gün geçirdiğim Hacı Bektaş’tan Perşembe gece vakti döndüm. (Aynı gece hiç uyumadım. Cuma günü Sabah 06.00’da bir kültür etkinliği için Şair-Yazar- Sone Yayınları Yayın Yönetmeni Hasan Hüseyin Yalvaç’la Tekirdağ Saray’a hareket ettim.)

Gezi boyunca yaklaşık 2 bin fotoğraf çektim.

Fazla söze gerek yok. Zaman geçiyor, belleğini yitirme konusunda çok ciddi kaygısı olmayan Alevi Bektaşi toplumu ve onun her birisi gerçekten de mükemmel tahlil ve konuşmalarıyla iftihar duyacağımız yöneticilerinin, bu konuda boy gösterenlerin yine tüm ilgisizlikleri, desteksizlikleri, projesizlikleri sonucunda teker teker elimizden kayıp giden değerlerimizi kaybetmenin acısını hep yaşıyoruz.

Son elli- altmış yılın “belleği” dedeler, babalar, zakirlar, ozanlar, yazarlar, analar, bilgili insanlar kendileriyle birlikte gözümüzün önünde bir büyük kültür varlığını kendileriyle birlikte toprağa götürüyorlar. Bu yok oluşa bizler ancak seyirci kalıyoruz.

Ben gerçekten de imkânsızlıklar içinde elimden geldiğince kendi kendime verdiğim bir görevi yapmaya, bunu ısrarla sürdürmeye çabalıyorum.

Bu kısa gezide de yine; “Geleneği Yaşatan Değerlerimiz”le söyleşiler yaptım.

Karacaahmet Dergâhı’nın ve Celal Dedemizin düzenlediği cemi ve Alevi Kurumlarının ortak düzenledikleri “Birlik Cemi”nin fotoğraflarını çektim.

Uzun zamandır görmediğim dostları görüp, sohbet edip, hasret giderme şansına ulaştım.

Ayrıca; kendi ifadesiyle 36 yıldır burada yaşayan, zamanla biraz “aksileşmiş”, kendi memleketimden Şiran Şinik’ten (Çambaşı’ndan) Mustafa Doğan Amca’yı görme şansına ulaştım.  

 

Bu vesileyle Şahkulu Yönetimine, Erdal Ahi Dede’ye, Kadir Karakurt’a, beni iki gün boyunca ağırlayan her yere götüren Firdevs ve Bayar Göçer çiftine, Mahmut Aydın’a, Kamber Özcivan’a şükranlarımı sunarım.


BABALARLA SÖYLEŞİLER…

17 Ağustos 2016, Çarşamba, Bayar Göçer’in evinde söyleşi.

Baki Bayraktar Halifebaba (86), Av. Yazar Şakir Keçeli Baba, Doç. Dr. Özgür Savaşçı (Halim Baba), Mahmut Aydın Derviş’le Bektaşilik, yaşamları, yol erkân, günlük sorunlar üzerine söyleşi.

NAFİZ ÜNLÜYURT (1941)

Pazarören İlköğretmen okulu (1960 mezunu). Hacı Bektaş Kültür Derneği, 18 Ağustos 2016

Yaşamı, Anılar, ilk törenden bu yana Hacı Bektaş Törenleri, Hacı Bektaş Turizm Derneği çalışmaları, Hacı Bektaş’ta yaşam, inanç, kültür. Belediye Başkanlığı dönemi ve bugün.

 ZÖHRE GÜVENÇ (1932)

18 Ağustos 2016, Perşembe günü Hacı Bektaş’ta yapılan söyleşi.

“Dede Memet” Mehmet Duran Güvenç Dede (1994  Hakk’a yürüyen (64)) ve Güvençlerle ilgili söyleşi.

Zöhre Ana, Hacı Bektaş’ın soyundan olduğuna inanılan ve “Çelebiler”lerle birlikte dedeler üstü bir pozisyonda hizmet yürüten “Güvenç”lerden Mehmet Güvenç çevresindeki inanç ve kültür dünyasını anlatıyor. Hacı Bektaş ilçesi, halkı, gelenekler, hanede yürütülen cemlerle ilgili bilgiler aktarıyor.

Zöhre Ana’nın kızı Zekine’nin oğlu Ali Öztürk (Malatya Arguvan’lı) çekimleri yaptı. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile