Dedelerden Gelen Toplu Yanıtlar, 1998 (18. Bölüm)
DEDELERİN ALEVİLİKLE İLGİLİ SORULARIMIZA VERDİKLERİ YANITLAR 18. BÖLÜM
(Ayhan AYDIN’ın hazırladığı sorulara 16/18 EKİM 1998 CEM VAKFI ANADOLU İNANÇ ÖNDERLERİ BİRİNCİ TOPLANTISI Öncesi Ve Sonrası Dedelerin Toplu Cevaplarıdır)
Aşağıda, Alevi Dedelerine yönelttiğimiz sorulara karşılık onların verdikleri yanıtlar hiçbir müdahale olmadan olduğu gibi verilmiştir.
DERLEYEN: AYHAN AYDIN, 1998
MUHARREM ORUCU
Kerbela Matem orucunu sizlerinde bildiği üzere senede 10 gün ileri gelmek suretiyle yani kurban bayramından 18 gün sonra masumlar içinde 15 gün tutulur idi. Bazen araştırmacı ve yazarlar Mart veya Nisan olarak söylüyorlar. Bilmem ki hangisi doğru, doğru yazanın hilaf katmayanın Hz. Hüseyin’in şefaatinden mahrum olmasın. (İsmail Türker (İs. Tü.))
Muharrem ayı matem ayıdır. (Kalender Topalcengiz (Ka. To.))
Kurban bayramından 17 gün sonra. (Kazım Bayram (Ka. Ba.))
Kerbela olayı Aleviler için çok büyük önem taşıyor. Kerbela’nın yası her sene Muharrem ayı geldiğinde 12 gün yas tutarlar. Hz. Hüseyin’in saadete ermesi Aleviler bu yola seve seve canını verirler, ve asırlar boyu böyle olmuştur. Kerbela olayının acısını hiçbir zaman unutmazlar, unutulmaz. (Halil Buğa (Ha.Bu.))
Kameri aya göre Müslüm Akil ve oğulları için üç, On iki imamlar için 12 olmak üzere 15 oruç tutmaktayım. (Hasan Dedeoğlu (Ha. De))
Kerbela matemi, Muharrem ayı Alevîler için yas-ı matem ayıdır. Ancak son zamanlarda neden sambit olmayıpda her yıl on gün erkene geldiği hakkında epeyce tartışmalar yapılıyor, araştırılıyor. Bu konuda halen bir neteceye varılmış değil. Biz miladi takvime göre 1 Muharreme denk gelen günden başlayarak 13 muharemmede bitiyoruz. (Hasan Müldür(Ha. Mü)) (Ali Asker Müldür(A. As. Mü))
Maten Orucu :Kurban bayramından 20 gün sonra tutulur.
Kerbela Orucu : Kurban bayramından 20 gün sonra tutulur.
Muharrem Orucu : Kurban bayramından 20 gün sonra tutulur.
Üçü de aynı isimdir. (Hasan Yasevioğlu(Hasan Ya))
Kurbandan 20 gün sonra (Haydar Aslan(Ha. As))
Kerbela matem orucunu tutanlar, bir muharremden itibaren tutarlar. Muharremin 13. Günüde Aşurayı pişirirler. Matem orucunu tutmayanlar, Muharremin onunda Hz. Hüseyin’in yiğitlik ve mertliğini anarlar. Büyük bir çoğunluk hiç birine katılmaz. Ateistler bile Alevî olduklarını söylerler. (Hıdır Yıldırım(Hı. Yı))
Kerbela matemi bütün imamların şehitlik günlerin tekabül etmesi için arap takvemine göre tutuluyor. Kurban bayramının akabinden 20 gün muharrem matemi başlar ve 12 gün sürer. (Hüseyin Kaplan(Hü. Ka))
Ramazandan 2 ay 20 gün sonra tutarız. (Hüseyin Er(Hü. Er))
Üç aylar başlangıcı Hz. Hüseyin’in şehadedi üzerine matem orucu “Ekim” ayında tutulur. (Hüseyin Kırca(Hü. Kı))
Yası Matem orucuna Kurban bayramından 18 gün sonra başlıyoruz. (Hüseyin Özgeoğlu(Hü. Öz))
Muharrem orucu ramazandan 18 gün sonra tutulur. (Hüseyin Şahin(Hü. Şa))
Muharrem orucunu kurban bayramından 18 gün sonra tutuyoruz. (İsmail Eker(İs. Ek))
Muharrem orucunu Muharremin birinden itibaren on ikisini kadar. (İsmail Özcan(İs. Öz))
Muharrem ayında(Kazım Kızılgöz(Ka. Kı))
Kurban bayramından 20 gün sonra.(Mahmut Akbulut(Ma. Ak))
Kurban bayramından 20 gün sonra. (Mehmet Başpınar(Me. Ba))
Matem orucunu eski arabı aylar üzerine tutmak en gerçeğidir. Arabı aylar Kuran içinde tarif edilen aylardır. Örneğin; Hac ayları bilinen şevval, zilkade ayları ile zihlicceden 10 gündür. Geriye 20 gün kalır ki Muharrem ayına kavuşa. Onun içindir ki zihhicceinn 10’uncu günü kurban bayramı günüdür. Kurban bayramından 17 gün sonra masumların orucları yani Müslüm Akily’in 7-8 yaşlarındaki İbrahim ve Muhammed bunları Küfe valisi İbeydullahn ibni Ziyad tarafından şehit ettirilmiş. Muharrem ayı ise bayramdan 20 gün sonra geliyor. Kurandan ayrılmayacağız. Ayrılmak ise bidattır. (Mehmet Çelik(Me. Çe))
Geleneğe uyarak, matem orucunu muharrem ayında tutuyorum. Fakat, “Kerbela vakası” nın tarihinin ve gününün “Güneş sistemine göre” tesbitini mantıklı buluyorum. Emevi şeriat düzeninin sayılı günleri ile çakışmasın diye; Hz.Hüseyin’in şahadet gününde, düğün-bayram yapıp hiç ilgisi olmayan bir tarih ve günde yası-matem tutmak kadar yanlış bir şey olamaz. Ama Emevi zorbalığı bize zor ile “gizli ibadet” dahi yaptıra gelmiş.Fethi Erdoğan (Fe-Er)
Kurban bayramında 86 gün sonra başlar. Abdullah Ceylan (Ab-Ce)
1.Muharremde.Abdullah Tayyaroğulları(Ab-Ta)
Kerbela, matem,Muharrem orucu kurban bayramından sonra 20.nci gününde tutulur.Ahmet Karanfil(Ah-Ka)
Muharrem orucunu 27 Martta tutuyoruz.Ahmet Turgut(Ah-Tu)
Mahi Muharrem orucu: kurban bayramının yapıldığı gün dahil 20 gün sayılır. 21 nci gün ki bayramın yapıldığı güne denk geldiği gün tutulur. Bizdeki mahi muharrem orucu: 12 imamların anısı ile beraber Alevilik kültürüne hizmet verip şehit olan canlarıda anımsamak, anmak için tutulur. (Hallacı mansur-nesimi fazıl ve Pir sultanlar ile sivastaki 37 can için).12 nci gün Aşure pişinceye dek tutulan oruç aşure ile birlikte açılır, tam gün sayılır.Ali Canpolat(Al-Ca)
Kurban bayramında 20 gün sonra Ali Metin(Al-Me)
Kerbela matem orucunu kurban bayramından 10 gün sayar ondan sonra mateme başlarız. Bu 12 gün sürer bitince ceme otururuz.Ali Osman Bozdemir(Al-Bo)
Kerbela matem orucu Muharrem ayının birinden 12.nci gününe kadar tutulur ve 13 gün aşure pişirilir. Ayrıca hızır günlerinde 3 ila 5 gün oruç tutulur. Adak orucuda vardır. Bertal Yıldırım(Be-Yı)
5 yıldır tam tutuyorum.Celal Kami(Ce-Ka)
Hicri takvime göre. Celal Özkan(Ce-Öz)
Kurban bayramı bittikten 15 gün sonra tutuyoruz.Celal Yüksel(Ce-Yü)
Küçük yaşlarda çevremizde tutulur ve yas-ı matem olurdu. Bende bazı seneler tutuyorum. Fakat mutlaka tutulmalıdır. Çünkü birinci farzdır.Cemal Güler(Ce-Gü)
Muharrem ayı.Cemal Mutluer(Ce-Mu)
Matem ayını mayi matemi 1.muharrem ayında başlarız. Bu oructa Kur’anın Bakara Suresi 183-184 ayetleride vardır. Cemal Sevin(Ce-Se)
Muharrem orucu kurban bayramında yirmi gün sonra tutuyorum.Çelebi Eken(Çe-Ek)
Kurban bayramından 20 gün sonra.Divane Ay(Di-Ay)
Muharrem orucunu her yıl kurban bayramında 20 gün sonra tutmaya başlıyoruz.Elvan Çelen(El-Çe)
Muharrem orucumu muharrem ayında tutarım.Feyzi Erdoğan(Fe-Er)
Kurbn bayramından 20 gün sonra kerbela,matem ve muharrem orucunu tutarız.Hasan Akkaya(Ha-Ak)
Ramazan orucundan 20 gün sonra 12 gün tutarız.Muharrem Arslan(Mu-Ar)
Kerbela,matem,muharrem orucunu kurban bayramından yirmi gün sonra tutuyoruz ama bana göre bu doğru değil çünkü Hz.Hüseyin muharrem ayının onuncu günü şehit edildi. Muharrem ayıda şubat veya mart ayı olması gerekir bu ayı tesbit edip her sene o ayın aynı günü tutulması gerekir. Rumi aylara göre döndürülmemesi gerekir bana göre.Murtaza Dinçer(Mu-Di)
Her sene kurbandan 20 gün sonra muharrem orucu tutulur.Musa Çetinkaya(Mu-Çe)
Mart ayının sonuna doğru ve nisan ayının başlangıcında.Mustafa Başaran(Mu-Ba)
Kerbela,matem,muharrem orucunu,cenabi Allah ehlibeytine yas günü olarak bildirmiştir. Kuranı kerimin enam süresinin 144ncü ayeti beyan eder. Hz.Hüseyin bile kerbela savaşında oruçluydu. Bir yıl 12 ay bizim yolumuz 12 imamlara bağlıdır. Dedelerimiz, babalarımız, bu yolu kuranlar hangi aya rasladıysa o ayda tutmuşlardır. Dünya tabiat alemi böyle kabul etmişlerdir. Bazı değiştirmek istiyenler var yan oluyor.Mustafa Doğan(Mu-Do)
Kurban bayramından 20 gün sonra tutuyor.Mustafa Güler(Mu-Gü)
Kameri muharrem ayında tutarız. Mustafa Güvenç(Mu-Gü)
Matem orucunu,diğer adıyla muharrem orucunu her yıl kurban bayramının 20 günü tutmaya başlıyoruz. Takvimlere göre hareket ederek muharrem ayı içinde bu görevi yerine getiriyoruz.Niyazi Arslan(Ni-Ar)
Mart ayında tutuyorum.Nuri İmre(Nu-İm)
Kerbela orucunu ben paşa dede olarak martın 27 sinde tutuyorum. Çünkü Hz.Ali nin şehit olması marttadır. Hz.Muhammed e hidayeti martta inmiştir. Hz.Hüseyin in şehit edilmesi martta olmuştur. Nuhun gemisi tufanda mart ayında kurtulmuştur.Paşa Akkaya(Pa-Ak)
Muharrem orucu muharrem ayında tutuyorum. Sağlığım elverdiği zamanlarda.Remzi Erdoğan(Re-Er)
Kerbela matem muharrem orucu alevilikte ön planda gelmektedir. Alevi olan bu kutsal orucu tutmaya mecburdur hasta ve çok yaşlıysa tutmaya kuvveti yoksa tutmaz muharrem orucu kurban bayramından 18 gün sonra tutulur zaten takvimlerde yazılıdır.Rıza Aslan(Rı-As)
Kerbela matemi muharrem orucunu muharrem ayında tutarız.Rıza Büyükşahin(Rı-Bü)
Kerbela matem orucu ramazan ayından 2ay 10gün veya 20 gün sonra tutuluyor. Bu bence yanlış belirli bir ay olması gerekir. Bazı tarihlerde marta tutacağını bazı tarihlerde esimin 10da tutulacağını bazı tarihlerde bir ocakta tutacağını yazmaktadır.Rıza Özer(Rı-Öz)
Yukarıda da değindik uzun konuları içeren sorular kısacası biz Muharrem orucunu bir ve on iki Muharrem arası tutazır. Aşure Çorbası ile noktalarız. Seyfi Oğuz (Se-Oğ)
Şinasi Erdoğan (Şi-Er)
Muharrem Orucu kurban bayramından 18 gün sonra tutuyorum. Şevki Demir (Şe-De)
Muharrem ayının birinde başlar. 10 gün sürer. Hamza Hoca Toraman (Ha-To)
Kurban Bayramının 20 inci günü başlar, ancak 3 gün önce masumalr için başlanır. Yusuf Çalışkan (Yu-Ça)
Vardır, açıkladı. (Nevzat Demirtaş(Ne-De))
Üçüncü soru hakkında; oturum günü 16 Ekim 1998 3. Oturum C salonunda, Ehlibeyt sevgisi, Kerbela, Muharrem ve Hızır Orucu bildirisi sunulmuştur. Bilgilerinize. (Hüseyin Yalçın(Hü-Ya))
İsteyen Ramazan Orucu tutar. Bende azda olsa tutarım. (Mustafa Özer(Mu-öz))
CEMEVLERİNİN AÇILMASINA, ÇOĞALMASINA NASIL BAKIYORLAR
Elbetteki cem evlerinin açılışında yararları olmuştur. Gönül arz eder ki Mersin’de de bir cem evimiz. Düğün salonlarından kurtulalım. (İsmail Türker (İs. Tü.))
Fevkalade olmuştur. (Kalender Topalcengiz (Ka. To.))
Evet. (Kazım Bayram (Ka. Ba.))
Son yıllarda her yerde Alevi Cem bunun önemini çok güzel bu cemevlerinde yolumuzu tekrar uygular ve gençlerimizi yetiştiriyoruz. Bu olay benim için büyük mutluluk vericidir. (Halil Buğa (Ha.Bu.))
Hem yaralı hem zararlı olmuştur. Birliği sağlamak bakımdan yararlı, Rızalak (Kul hakkı) alınamadığından gösterişten ileri gitmemiştir. (Hasan Dedeoğlu (Ha. De))
Elbette faydası olmuştur. Bu tür yerlerin açılmasıyla özellikle hassas bölgelerde insanların kendilerni ifade ederken daha da rahatladıkları, insanları, önyargılarının yumuşama eğiliminde olduğu açıkça gözükmektedir. Ayrıca örgütlenme ve kültürün tanıtılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Artık söyasiler de bu toplumu gözardı edemeyeceklerini, onu sömüremeyeceklerini anlamaya ve kavramay başlamışlardır. Bütün bunların son yıllarda olan gelişmelerin sonucu olduğunu düşünüyorum. (Hasan Müldür(Ha. Mü)) (Ali Asker Müldür(A. As. Mü))
Yararları olmuştur. Alevîler birbirini tanımışlar, dini inançlarına (Alevî) göre ibadetlerini yapmışlardır. (Hasan Yasevioğlu(Ha. Ya))
Hacı Bektaşda (Haydar Aslan(Ha. As))
Son yıllarda Alevî Cemevlerin açılması öyle veya böyle sonuçta yararları vardır. En azından bir topluluk meydana gelmiştir ve çok sayıda kitaplar yazılmış ve satılmıştır. (Hıdır Yıldırım(Hı. Yı))
Alevî cem evlerinin açılışı sevindiricidir. Ancak Alevîlik inanç ve kültürünün başka taraflara çekmeden gerçek Alevîlik yaşatılırsa iyidir. (Hüseyin Kaplan(Hü. Ka))
Aksine insanların kişisel menfaat, çıkar yuvaları haline gelmiştir. Hiç kimesin Alevîliği bu dereece rencide edeceği düyünülemezdi. Ne yazık ki “ yarım imam insanı dinden etmiştir” deyimi bu noktada doğrulanıyor. Bu numarayı kim düşündüyse çıkar savaşını kaznmıştır. Akıllıca ve uyanıklık içinde yapılan buir hareket olarak düşünmekteyim. Soyulan Alevî insanlarınnı “ bağış” adı altında ki maddiyatlarının karşılığını göremeyen Alevî insanları daha çok uzaklaşmışlar hatta Alevîliğin özüne ve kendi kimliğine bile yabancılaşmıştır ve gittikçede soğukluk artıyor.(Hüseyin Kırca(Hü. Kı))
Son yıllarda cem evlerinin açılmasında çok büyük yararlar sağlandı. Toplumun birleşmesinde ve yolun sürülmesinde kaynakların artmasında çok büyük fayda var. (Hüseyin Özgeoğlu(Hü. Öz))
Alevîlikle ilgili bilgileri aktarmak ve topluma tanıtma ve Alevîlerin varlığını hissettirmeleri onların seslerini duyurmaları açısından büyük yararları olmuştur. (Hüseyin Şahin(Hü. Şa))
Evet olmuştur. Çünkü cem evlerinin açılması ile Alevî caünlar ibadetlerini topluca yama imkanı bulmuşlardır. Alevîlerin asimile edilmeleri belli bir ölçüde frenlenmiştir. (İsmail Eker(İs. Ek))
Cemevlerinin açılması yararı olmuştur. Bazı cem evleri amacım dışına çıktılar. Örgüt evleri gib çalışıyorlar. Örnek olarak G. Mahallesi Cem evi. (İsmail Özcan(İs. Öz))
Olmuştur. İnsanlık sevgisi(Kazım Kızılgöz(Ka. Kı))
Olmuştur. Yararları cenazalerimiz, cemlerimiz rahatlıkla yapılıyor. (Mahmut Akbulut(Ma. Ak))
En azından Alevîliği tanıttı. (Mehmet Başpınar(Me. Ba))
Büyük şehirlerde(İstanbul, Ankara) gibi yerlerde cem evlerinin açılması aklı selim olanlar için şimdiye kadar görülmemiş bir varlıktır. Ve kurtarıştır. Bir susuz toprağın suya ihtiyacı gibi köyünden kentinden adet ve töresinden irfanından kopmuş, gurbette kopmuş daima güzelim muhabbetlerin özlemini çekiyor. Elbette bir ışık gördümü oraya koşacak. En vahimi ise mahçub ve rezil olduğumuz ölülerimizi camiye çekinerek götürüyorduk. Hocalar ya razı oluyor veya olmuyorlardı. Veya canı istemeyerek yıkardı. Çok perişanlık vardı. En büyük hizmet budur ki şimdi cem evlerinde cenazelerin yeri var. Ve cenazeyi kaldıran kendi hocalarımız var. Bu işi ifa ediyorlar. (Mehmet Çelik(Me. Çe))
“Cemevi” manasına uygun yapılan cemevlerinin tabii ki faydası oluyor. Insanlarımız, işgüdülerindeki ibadet arzularını rahatça yerine getiriyorlar. Toplum olarak bazı sosyal ve kültürel yaşam usullerini ve de “yol ve erkanın” gereklerini öğreniyorlar... Fakat artniyetle, Aleviliğin inancını, ibadetini ve erdemli geleneklerini oyuncak haline getirip (kendi ideolojilerine göre) bir Alevilik yaratma amacıyla yaptırılan ve adına da “Kültürevi” denilen binalar, Alevi toplumuna ve Alevilik felsefesine, Emevilerin vuramadığı bir darbeyi vuracaktır. Sebep: Cemevi adı altında topluma lanse edilen bu yapılan 1.nci katı düğün salonu, 2.nci ve 3.ncü katları tiyatro, 4.ncü katında da göstermelik olarak ufacık bir cemevi yapılmaktadır. Yani birinci katta davul zurnalı halay tepilecek, ikinci ve üçüncü katta müzikli oyunlar oynanacak, dördüncü kattada cem yapılıp ibadet edilecek. Bunun adina da “Çağdaş-Alevilik” denilecek.... Üç yıldan beri bunun tartışması yapılıyor. Fakat Alevi toplumu “gaflet” içerisinde seyrediyor.Fethi Erdoğan (Fe-Er)
Birlik ve çoğunluk.Abdullah Ceylan (Ab-Ce)
Evet. Senelerden beri kimliklerini açıklamayan aleviler biraraya gelip, bütünleşip birlik ve beraberlik içinde çalışmalara başlamıştır.Abdullah Tayyaroğulları(Ab-Ta)
Cem evleri ve kültür evlerinin açılması var olan sunni anlayışa karşı,alevi, kültürünün ve nüfusunun var oluşunun göstergesidir. Birlik ve beraberliğinin sağlanması, alevilik düşünce ve kültürünü ön plana çıkmasına sebep olmuştur.Ahmet Karanfil(Ah-Ka)
Alevi cem evlerinin yapılmasının yararları olmuştur. Yararı Aleviliğin daha yaygın ve rahat bir şekilde ibadet etmelerine yol açmış olmasıdır.Ahmet Turgut(Ah-Tu)
Olmuştur. Ali Metin(Al-Me)
Alevi cemlerinin acılması tabiki iyi olmuştur. Insanlar kendi öz varlıklarını tanıma fırsatı bulmuşlardır. Hatta bunu daha geniş kapsamlı yani televizyonlara görüntelensin istiyorum mesela bir mevlana semahı en azından insanlar daha iyi tanıyor. Ali Osman Bozdemir(Al-Bo)
Yararları olmuştur. Aleviliğin yayılmasında doğru olarak tanınmasında toplum olarak kaynaşmak amacıyla faydası olmuştur. Bertal Yıldırım(Be-Yı)
Evet örgütleşme. Celal Kami(Ce-Ka)
Yararlıdır. Celal Özkan(Ce-Öz)
Alevilik meydana çıkıp, kardeşlik doğmuştur.Celal Yüksel(Ce-Yü)
Cemevlerinin açılışının yararı çok olmuştur. Ibadette, eğitimde, bilgilendirmede, cenaze işlerine sayılmayacak kadar faydası olmuştur.Cemal Güler(Ce-Gü)
Evet.Cemal Mutluer(Ce-Mu)
Bazıların yararı olmuştur. Bazılarında zararı olmuştur. Bu da siyaset soktukları için. Cem evlerine siyaset girmesin. Sokulmasın.Cemal Sevin(Ce-Se)
Bazı cem evlerinnin yararları olmuştur. Örf ve adetlerini gelenek göreneklerin aleviliğin özünün nasıl olduğunu halka açıklamıştır.Çelebi Eken(Çe-Ek)
Bize göre olmştur. Kapalı kapılar arkasında gizlice yapılan ibadetler aleni olarak yapılmaya başlanmıştır.Divane Ay(Di-Ay)
Alevi cemevlerinin yapılmasının çok büyük yararı olmuştur. En azından alevilerinde gidebileceği ve ibadet edebileceği cenazelerin kaldırılacağı bir mekan olmuştur. cemlerin açığa çıkmasını sağlamıştır. Elvan Çelen(El-Çe)
Yararları olmuştur. Burada sayamam.(temennim inşallah pravakatörler gölge düşürmez) Feyzi Erdoğan(Fe-Er)
Evet olmuştur.Halil İbrahim Dişli(Ha-Di)
Son yıllarda her yerde Alevi cemlerinin açılmasının yararları olmuştur. Insanların birbirlerine tanımasına, bir araya gelmesine yardımcı olmuştur.Hasan Akkaya(Ha-Ak)
Cem evlerinin açılması çok yararlıdır. Aleviliği tanıtmak ve alevilik hakkında herkesi bilinçlendirmektir. Muharrem Arslan(Mu-Ar)
Cem evlerinin açılmasının aleviliğin su yüzüne çıkmasına katkısı olmuştur. Bana göre yararından fazla zararı olmuştur. Eski geleneklerimizden uzaklaşma ciheti gidiliyor. Gerçek bir sorgulama yapılmadan herkesin cem evine girmesine bir engel tanımıyor. Buda alevi ibadetini özünden uzaklaştırıyor.Murtaza Dinçer(Mu-Di)
Olmuştur. Alevilerin toplanmasına neden olmuştur. Birlik ve beraberlik sağlanmıştır.Musa Çetinkaya(Mu-Çe)
Eve. Alevi toplumunu ülke insanlarına ve dünyaya tanıtmada yararı olmuştur.Mustafa Başaran(Mu-Ba)
Son yıllarda her yerde cem evlerinin açılışı benim açımdan çok iyi olmuştur. Çünkü insanlar birbirleriyle kaynaşmayı birleşmeyi bilmişlerdir. Çünkü aleviler en az seslerini duyurmuşlardır.Mustafa Doğan(Mu-Do)
Toplumumuzu tanıdık kendi örf ve adetlerimizi yerine getirdik ve düşüncelerimizi öne sürdük.Mustafa Güler(Mu-Gü)
Fevkalade yararı oldu.Mustafa Güvenç(Mu-Gü)
Ilim görgü.Nesimi Demir(Ne-De)
Son yıllarda gerçektende yoğun bir cem evi açılımı var. Gerçek anlamında amacından saptırılmadan ve yasa dışı örgütlere yataklık yapılmadan faaliyet gösteren cem evlerinin tabiki faydaları vardır. en azından gençlerimizi kötü alışkanlıklardan ve yasa dışı örgütlerin pençesine düşmekten kurtarabiliriz. Ayrıca yeni yetişen nesle kendi kültürümüzü tatbikatıyla bırakabiliriz. Çünkü kültürümüz içerisinde öylesine güzellikler varki bir çok insanımız bunlardan habersiz yaşamaktadır. Ayrıca cem evlerimiz bir eğitim ve öğretim yuvası olmalıdır. Orada ilime,bilime,teknolojiye yer vererek insanlarımızı 21yy hazır hale getirmeliyiz. Allah insanlara akıl ve mantık vermiştir. Üstünlük olarak düşünmeyi vasfetmiştir. Aklın yolununuda ilimden geçmesi gerek. Ibadetimizi yaparken bu nimetlerden de en iyi şekilde faydalanmalıyız.Niyazi Arslan(Ni-Ar)
Olmuştur. Insanları aleviliği tanıdığı aydır. Düşüncelere sahip oldular.Nuri İmre(Nu-İm)
Elbette olmuştur. Alevilik birlik beraberlik kurmuştur.Paşa Akkaya(Pa-Ak)
Alevi cemleri ve cemevleri açılması çok çok iyidir. Fakat buraların siyası amaçla kullanılmasına kesinlikle karşıyım siyaset girmeyen cemler halka çok faydalı olmuştur.Remzi Erdoğan(Re-Er)
Alevi cemlerinin her yerde açılmasındaki yararlı olmuştur. Aleviliğin var olduğuna işarettir. Cemlerimizi yerli yerince yapılmasında faydalar olmuştur.Rıza Aslan(Rı-As)
Son yıllarda her yerde alevi cem evleri açılmasının yararları olmuştur. Şöyleki: alevi toplumu ibadetlerini serbest yapma imkanını ve alevi inanış felsefesinin tanıtımı bu cem evleri sayesinde olmuştur.Rıza Büyükşahin(Rı-Bü)
Son yıllarda cem evlerinin açılmalarında çok vardır. çünkü evvelden cemler gizli yapılıyordu. Şimdiyse açıkdan yapılıyor ve herkesde aleviyimi diyebiliyor.Rıza Özer(Rı-Öz)
Bu konu ile ilgili bir mektubumuz ilişikte sunulmuşutr. Kısaca cem evlerinin açılması tabi iyi olmuştur. Canlarımıza her zaman alay şeklinde. ‘Ne camiye gidiyorsunuz ne kiliseye, dinsizler’ diye bazıları tarafından söylenen bu sözlere çok güzel bir yanıt cem evlerimiz. Yater ki amacı dışına çıkmasın yeter ki em evimizin yerini iyice anlayalım. İbadetimizle ilgili bir şey yazmak istemiyorum. Çünkü çok geniş bir konu arz ederim. Seyfi Oğuz (Se-Oğ)
Bursa’ da henüz cemevi varlığını tatmadık, ama yurt genelinde çoğalması bizimde inancımızın olduğunu meşrulaştırıyor. İnsanlarımızın rahat bir ortamda ibadet etmesi sağlanıyor. Birlik ve güç doğuyor, dernek ve vakıflara teşekkür ederim. Şinasi Erdoğan (Şi-Er)
Tabii ki her yerde cem evlerinin açılmasının yararı olmuştur. Çünkü Alevilik devletin zirvesinde dahi benimsenmiş kabul görmüştür. Şevki Demir (Şe-De)
Çok yararlıdır. İnsanlar bilinçleniyor. Hamza Hoca Toraman (Ha-To)
Evet olmuştur. Aleviler arasında bütünleşme, tanışma ve ibadet serbestisi getirmiştir. Yusuf Çalışkan (Yu-Ça)
Çok. (Nevzat Demirtaş(Ne-De))
Muharrem ayında. (Mustafa Özer(Mu-Öz))
DEDELERDE ALEVİLİKLE İLGİLİ BELGE, KİTAP, FOTOĞRAF, MEKTUP, FERMAN GİBİ YAZILI BELGENİN OLUP OLMADIĞI
Elimde ferman yok, yalnız yukarıda arzettiğim gibi Halil Dedenin elinden alınmıştır. Kitaba gelince Alevilikle ilgili kaynaklar mevcuttur. (İsmail Türker (İs. Tü.))
Hepsi var. (Kalender Topalcengiz (Ka. To.))
Evet. (Kazım Bayram (Ka. Ba.))
Bizde Alevilikle ilgili fazla ne belge var ne de resim. Ancak İmam Cafer-i Sadık Buyruğu var. buyruk 1958 Ankara’da Sefer Aytekin tarafından basılmış. Bundan başta da elimizde fazla bilgi yok. Son olarak biz bunları yazdık gönlümüzden kalırsa gönül kalsın yol kalmasın. (Halil Buğa (Ha.Bu.))
Bende kayda değer bir belge, kitap yoktur. (olanlarımız var) (Hasan Dedeoğlu (Ha. De))
Elimizde bu tür belgeler mevcut değil.(Hasan Müldür(Ha. Mü)) (Ali Asker Müldür(A. As. Mü))
Icazat var. (Haydar Aslan(Ha. As))
Elimizde pek çok diyebileceğim yeni yazılarla yazılmış bilgi ve belgeler fermanlar kitap olarak başkalar tarafında yazılmış yazılı bilgiler vardır. (Hıdır Yıldırım(Hı. Yı))
Elimde bilgi, belge buna benzer malzeme yok. (Hüseyin Kaplan(Hü. Ka))
Evet var. (Hüseyin Kırca(Hü. Kı))
Bende Alevîlik hakkında kitap var hep okuduğumuz kitaplar. (Hüseyin Özgeoğlu(Hü. Öz))
Aevlikle ilgili buyruk, kitap ve tarihi eserler, kitaplarım var. Alevîliği tanıtan her baskıdan kitaplar var. (Hüseyin Şahin(Hü. Şa))
Şu anda bulunmamaktadır. Araştırmalarımız sonunda temin ve tespit edebileceğimiz doküman olursa tarafınıza bilgi verilecektir. (İsmail Eker(İs. Ek))
Alevîlikle ilgili bazı kitaplar var kaset ve sayre başka belge yok. (İsmail Özcan(İs. Öz))
Var. (Kazım Kızılgöz(Ka. Kı))
Vardır. (Mahmut Akbulut(Ma. Ak))
Bazı vardır. (Mehtem Başpınar(Me. Ba))
Elimizdeki belge Alevî cem kaideleri ve töreleri 12 hizmet yolu belge budur. (Mehmet Çelik(Me. Çe))
Bu gibi dökümanları topluyoruz. Ocağımıza dedelik yapan ve hakka yrüyen dedelerimizi evlatalrı ile temaslarımız vardır. Belgelerini topluyoruz. Cem vakfı bizim tek yasal örgütümüz sizlere vermeyp de kime vereceğiz? Tabi ki üzerimize düşen yapılacaktır. Seyfi Oğuz (Se-Oğ)
Hr zaman vakıfla diyaloğumuz olacaktır, elimizdeki mevcut kanıtları da paylaşmaya hazırdır. Şinasi Erdoğan (Şi-Er)
Alvilikle ilgili elimde çeşitli yazarların kitapları vardır. Ferman gibi herhangi bir bilgi yoktur. Şevki Demir (Şe-De)
Bektaşilikle ilgili kitap var, İmam Cafer buyruğu, Şeyh Safi Buyruğu, Virani Baba kitapları var. Hamza Hoca Toraman (Ha-To)
Vardır. Yusuf Çalışkan (Yu-Ça)
Evet. (Mustafa Özer(Mu-Öz))