ADALETSİZLİĞİN SONUÇLARI VE HAYAT

ADALETSİZLİĞİN SONUÇLARI VE HAYAT

Divriği Kültür Derneği’nde

Toplumsal Mücadelenin Hukuk ve Sanatsal Boyutu Ortaya Konuldu

 

Ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan ve Türkiye’nin en güzel köşelerinden, kadim tarihi kentlerinden birisi olan Divriği’nin bir nevi sesi, soluğu olan Divriği Kültür Derneği (1952) her zaman olduğu gibi bugün yine çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Etkinlikte; yeryüzü insanlığının en büyük trajedilerinden birisi olan, Türkiye’de gerici – ırkçı kalkışmanın milatlarından, 33 canımızın diri diri yakıldığı Sivas Kıyımı’nda yitirdiğimiz her birisi birbirinden değerli güzel insanlarımızdan birisi olan Mehmet Atay’ın ismi diğer Sivas Şehitleriyle birlikte anıldı.

 

Güzel yürekli bir gencimiz olan Mehmet Atay aynı zamanda bir fotoğrafçıydı. Sivas’a barış için semah dönmeye, kardeşliği, dostluğu büyütmeye gidenlerden birisi olan Mehmet Atay bu katliamdan maalesef kurtulamayan ve bağrımızda sonsuza kadar bir barış ateşi olarak yanmaya devam edecek bir özgürlük güverciniydi.

İşte Divriği Kültür Derneği uzun yıllardan beri tüm Sivas Kıyımı Şehitlerini ve Mehmet Atay’ı yaşatacak etkinlikler yapıyor.

Derneğin Beyoğlu’nda, Suriye Pasajı’ndaki merkezinde bugün de yine çok önemli bir etkinlik yapıldı.

ADALETSİZLİĞİN SONUÇLARI VE HAYAT ismini taşıyan, 12. Mehmet Atay Fotoğraf Etkinliği’ne konuşmacı olarak Av., Eski Milletvekili Şenal Sarıhan, Gazeteci – Yazar Özcan Yaman, Sanat Eleştirmeni Feyyaz Yaman katıldılar.

Etkinlikte Red Fotoğrafçılığın da desteğiyle, birçok fotoğraf sanatçısının fotoğraflarıyla ve çizerlerin ölümsüz resimleriyle adeta ülkemizde demokrasi ve insan haklarının dönüm noktaları olan toplu siyasi cinayetler, insan kıyımlarına ilişkin ve insana dair çok anlamlı ölümsüz kareler etkinliğe gelen dostlarla buluştu.

Etkinlikte Mehmet Atay’ın ailesi adına yeğeni Diyar Kılıç söz aldı. Oldukça güzel ve duygu dolu bir konuşma yapan Kılıç, dostlarının Mehmet Atay için söylediklerini özetlerken, kendisinin o yıllarda çok küçük olduğunu ama onun anılarıyla büyüdüğünü, bu davanın insanlık davası olarak, kendileriyle birlikte yaşayacağını söyledi.

En başından beri Sivas Toplu Kıyımı’nda yaşamını yitirenlerin ve davanın en önemli savucularından ve takipçilerinden birisi olan Av. Şenal Sarısan tarihi bir konuşmayla, 30 yıllık Sivas Katliamı Davasını yaklaşık kırk dakikada özetleyerek hem gerçekleri dile getirdi, hem de hafızları tazeledi.

Baştan beri bazı güç odaklarınca doğal dava seyrinin zaman zaman kesintiye uğratıldığını söyleyen Şenal Sarıhan, Sivas Davası’nın bir insanlık davası olduğunu, hiçbir gün, hiçbir şekilde yılmadan, bu davayı arkadaşlarıyla sürdürdüklerini, orada yaşamlarını yitiren insanlara ve tüm insanlığa karşın bunun kendileri için bir vazife olduğunu söyledi.

Bazen yalnız kaldıklarını, devlet güçlerinin çoğunlukla gerçeklerin gün yüzüne çıkması için üzerine düşen görevlerini yerine getirmediğini söyleyen Sarıhan, Erçakmak denilen şahıs belki de hiçbir zaman yurt dışına çıkmadan, aynı yerde, yaşadı ve öldü. Onun gibi yüzlerce kişi ceza almadan yaşamlarını sürdürebildiler.

İnsanları yakanlar, hak ettikleri cezaları almadan korundular, saklandılar, aklandılar. Bu insanlık vicdanını kanatan davada temelden yanlışlar vardı.

Sivas’a günler önceden otobüslerle gelenler, hemen olay sonrasında buradan ayrılırken polis görevini yapıp, bunları tespit etmedi.

Sivas Valisini öldürme niyetlenen kalabalığa ateş açılması sonucu iki kişi yaralanarak öldü.

Zamanında tedbirler alınsaydı, bu kıyım yaşamayacak, bu kadar canımızı kaybetmeyecektik, bu dava insanlık davasıdır.

İnsanlık davasında zaman aşımı olamaz. Ölene kadar bu davanın takipçisi olacağız, şeklinde konuştu.

Sohbeti de yöneten Gazeteci Özcan Yaman toplumsal duyarlılığın önemine vurgu yaparken, sanat eleştirmeni Feyyaz Yaman ise; bu can yakıcı olayın hafızalarda yer eden şekliyle öneminin toplum tarafından anılmasının ancak sanat ve kültürle mümkün olabileceğini, sanat duyarlılığı olmayan bir toplumda ve yapıda gerçek bir demokrasiden söz edilememeğini belirtti.

Etkinlik sonucunda ise, aynı zamanda eğitimci olan Karabey Aydoğan tarafından bir dinleti sunuldu. Halk türkülerini ustalıkla seslendiren Karabey Aydoğan etkinliğe gerçek bir değer kattı.

Bu etkinlik için başta Divriği Kültür Derneği yönetimini, başkan Orhan Akkaya’yı ve emek veren herkesi kutlamak gerekir.

Bu etkinlikler geçmişin tüm değerlerinin, acılarının, toplumsal hafızamızda yer eden olayların bugüne ve geleceğe aktarılmasında çok önemli bir işlev üstlenmektedir.

Gençlerimiz, çocuklarımız, insanlarımız ancak bu tip etkinlilerle duyarlı, bilinçli bir toplumun parçası olarak, çevremizi kuşatan karanlık tertiplerden haberdar olabilirler.

 

Birbirinden güzel fotoğrafların ve çizimlerin yer aldığı sergi ise 30 Nisana kadar açık olacak...

 

Muhabbet ehline aşk ve sevgi ile…

 

Ayhan Aydın

16 Mart 2024   

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile