Anadolu’dan Avusturulya’ya Dedeler Hizmete Devam Ediyor

Anadolu’dan Avusturulya’ya

Dedeler Hizmete Devam Ediyor

 

AYHAN AYDIN

 

Hüseyin Orhan Dede yıllar yılı yürüttüğü cemleri kıtalar ötesine taşındı; Avustralya Alevi Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak bu ülkeye giden Orhan burada kaldığı yirmi gün boyunca cemler yürüttü, Alevilerle sohbet toplantıları düzenledi.

 

Hüseyin Orhan dedemiz Avusturalya’dan ayağının tozu ile geldi.

Aynen atalarında olduğu gibi şimdi de il, ülke, sınır tanımadan insanlara sevgiyi götürüyor... Hem de kıtalar aşıyor artık dedelerimiz. Dedelerimiz bin yıldır bu toplumun yükünü omuzlamış bugünlere getirmiş ve bundan sonra da daha binlerce yıl götürecek olan insanlar. Hüseyin Dede, uzak diyarlardan, Avusturalya’dan geldiniz bu gidişin ve dönüşün öyküsünü sizden dinlesek, neler söylersiniz?

Bana oradan istek geldi. Alevi/Bektaşi dostlar davet ettiler, ben de gittim. Orada cem yaptık, aynı zamanda oranın Sidney Radyosu’na çıktık. Her gün Türk toplumuna bir saat yer verilirmiş, bize de bir on dakika yer verdiler. Güzel bir konuşma oldu. Daha sonra bir Abdal Musa Cemi yaptık, 84 tane kurban toplanmış. Abdal Musa cemine başlamadan önce bir cuma akşamı toplandılar. Her şeyden önce aranızda küsülü var ise barışın, barışmadan sizinle cem yapmam, dedim. Sözüm aynen bu oldu. Onlar da beni kırmadılar başta Ali Sağın olmak üzere Halit Özlük ve diğer dedeler küsülüleri barıştırdılar, sonra cem yaptık.

Buradan binlerce km. uzaklıkta, sanırım 20 saatlik bir uçak yolculuğunun da yapıldığı çok uzak bir diyara gittiniz. Zor oldu ama değdi sanırım. Çünkü canlarla can oldunuz, cem yürüttünüz. Oradaki dostların yaşamı nasıl? Alevi/Bektaşi kitlenin durumu nedir?

Onları gördüm, sanki anadan doğar doğmaz olduğum gibi, yıllarca o adamlarla berabermişim gibi, hemen onlarla kaynaştım. Biz zaten böyleyiz, hemen kaynaşırız. Gerçekten de onların sıcaklığı, sevgisi, saygısı, birbirine yakınlıkları beni mutlu etti.

Ben Avustralya’nın güzelliğini, iyiliğini, güzel yerlerini gezmeye gitmedim, benim gittiğim sadece orada Alevi/Bektaşi insanlarının gönlünü almaya ve madem ki onlarda bu inanca sahip insanlar var, onlara elimden geldiği kadar bir hizmet etmeye gittim. Cenab-ı Allah’a şükür ederim ki bu hizmeti bana nasip etmiş. Hizmeti mutlu şekilde yapıp geldiysem ne mutlu bana.

Orada da diğer dedelerimiz var Zeynel Abidin Dede, Halit Özlük Dede var. Onların toplumla ilişkileri nasıl? Oradaki canlardan, dernekten, çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Tabii Ali Sağın oranın dernek başkanı. Çok iyi bir insan, inancına, yoluna bağlı bir insan.

Oradaki tüm dostlar bu inancı yaşatma kararlılığında olan insanlar bu nedenle, oralara da ulaşmak, onlara da yardımcı olmak lazım.

İlgimizi oralardan esirgememeliyiz.

CEM Vakfı gibi gibi kurumları çok takdir ediyorlar, Türkiye’den haberdarlar. Ayrıca Abbas Dede var onların yaşantıları da çok iyi.

Öyle bir yerde her taraf, sevgi dolu, saygı dolu, daha doğrusu onların insana olan sevgilerini gördükçe mutlu oldum. Birbirleri ile ilişkileri çok iyi. Hatta bir arsa almışlar 65 bin dönümlük bir arazi. Benden bu gençlere ne yapalım? diye soruldu. Ben de aynen şunu söyledim; gençlere fırsat verin biz geleceği gençlere hazırlamalıyız, cem evlerimizde gelecekler için ibadetlerimizde, o arsaya cem evi yapacaklar sonra her dalda onları eğitecekler inşallah başarırlar.

CEM DERGİSİ, OCAK 2000

EKİN İDİK OLDUK HARMAN, AYHAN AYDIN, (ALEVİLİK BEKTAŞİLİKLE İLGİLİ HABERLER, ETKİNLİKLER, SÖYLEŞİLER, YORUMLAR, FOTOĞRAFLAR – 1992 - 2004), 2005, İstanbul, KAHRAMAN OFSET, (SAYFA: 235 -236)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile